ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

Η διαδικασία

10-20 Λεπτά

Ανώδυνη Διαδικασία

Γενικά, ως «χρόνιος», χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών. Θεωρείται ότι μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, ο πόνος παύει να είναι προστατευτικός, αλλά, λόγω της επιμονής της αρχικής βλάβης/φλεγμονής, έχει διαμορφωθεί ένα χημικό περιβάλλον που, πλέον, τον τροφοδοτεί. Ένας φαύλος κύκλος πόνου που αυτοσυντηρείται. Πόνος – φλεγμονή – μυϊκός σπασμός – περισσότερος πόνος. Το φαινόμενο αυτό δεν λαμβάνει χώρα αποκλειστικά και μόνο στη στην περιφέρεια, στην περιοχή δηλαδή απ’όπου, αρχικά προέρχεται ο πόνος (π.χ. γόνατο), αλλά «κεντρικοποιείται» και τελικά απασχολεί νευρικά κυκλώματα στον στο νωτιαίο μυελό (κεντρικοποίηση του πόνου) και τον εγκέφαλο. Η θεωρία της πλαστικότητας, δηλαδή της δυνατότητας του νευρικού συστήματος να αλλάζει, ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον, εξηγεί ένα μέρος της φυσιολογίας του χρόνιου πόνου.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, έχουμε εξειδικευμένες, αλλά όχι ικανοποιητικές και επαρκείς θεραπείες, ώστε να σταματήσουμε έγκαιρα αυτόν τον αυτό-τροφοδοτούμενο μηχανισμό πόνου (αντιμετωπίζουμε τη χρονιότητα με τοπικά αναισθητικά, συστημικά αναλγητικά, αντιεπιληπτικά, ψυχο-υποστήριξη). Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Η υποστήριξη στην οξεία φάση, ώστε ο πόνος να μην γίνει ποτέ χρόνιος και το προηγούμενο σενάριο να μην «παιχτεί» ποτέ.

Το φαινόμενο κεντρικοποίησης του πόνου που περιγράψαμε παρατηρείται στο 10% των μετεγχειρητικών ασθενών, στο 8% των ασθενών μετά απο σοβαρή κάκωση, τραύμα ή χρόνια γλεγμονώδη διαδικασία. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος δεν είναι πια προστασία, δεν είναι πια σύμπτωμα, είναι ασθένεια.

Ο βελονισμός εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Παράλληλα και ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική, φυσικοθεραπευτική ή χειρουργική αγωγή ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός αποτελούν επιλογές «πρώτης γραμμής» σε όλα τα ιατρεία πόνου του σύγχρονου κόσμου.

Καλέστε μας για τυχόν απορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ