ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Η διαδικασία

10-20 Λεπτά

Ανώδυνη Διαδικασία

Οσφυαλγία / Ισχιαλγία: 

Πρόκειται για σύμπτωμα και όχι για πάθηση, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει διάφορες και ποικίλες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό μυϊκό σπασμό, που θεραπεύεται σύντομα και εύκολα. Αλλά μπορεί να υποκρύπτει και σοβαρές παθήσεις τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και οργάνων του θώρακα και της κοιλίας. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό της οσφυαλγίας οφείλεται σε κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και βελονισμός.

Η οσφυϊκή δισκοκήλη είναι μια κοινή εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την ικανότητα εργασίας των ασθενών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου έχει γίνει κύρια αιτία αναπηρίας τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα κύρια συμπτώματα της οσφυικής δισκοκήληςείναι η οσφυαλγία  και η ισχιαλγία. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων υποφέρουν  από πόνους στη μέση στη διάρκεια της  ζωή τους, και περίπου το 85% των ασθενών υποφέρουν  από ισχιαλγία που προκαλείται από κήλη . Η οσφυϊκή δισκοκήληεπιβαρύνει βαριά τα άτομα, τις οικογένειες και την κοινωνία.

Η θεραπεία της οσφυϊκής δισκοκήληςπεριλαμβάνει χειρουργική και μη χειρουργική θεραπεία και οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% έως 20% .Για ασθενείς χωρίς χειρουργικές ενδείξεις, θα πρέπει να επιλέγεται συντηρητική θεραπεία, καθώς παρέχει καλή αποτελεσματικότητα, έχει μικρές παρενέργειες και είναι πιο οικονομική.Ο βελονισμός, ως αποτελεσματική, ασφαλής και οικονομική θεραπεία την οσφυαλγία και την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική πράξη. 

Το 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  συνέστησε 107 ενδείξεις για βελονισμό, συμπεριλαμβανομένης της κήλης της οσφυικήςμοίρας και της ισχιαλγίας που προκαλείται από κήλη δίσκου.Ένας μεγάλος αριθμός άρθρων έχει αναφέρει ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει την ένταση του πόνου και να βελτιώσει τη λειτουργία σε ασθενείς με οσφυαλγία/ ισχιαλγία που οφείλονται σε κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού για την οσφυαλγία/οσφυοισχιαλγία έχει ελεγχθείσταθερά τα τελευταία χρόνια, και έχουν δημοσιευθεί πολλές νέες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με θετικά για τον βελονισμό αποτελέσματα.Η συχνότητα της δισκοκήλης αυξάνεται με την ηλικία, ενώ παρουσιάζεται μια τάση τελευταία να εμφανίζεται και σε νεότερους ανθρώπους.

Ο βελονισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική πράξη με λιγότερες παρενέργειες, είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την οσφυαλγία. 

Για την οσφυαλγία απαιτούνται συνήθως 10-20 συνεδρίες βελονισμού, με συχνότητα από 1-2 φορές την εβδομάδα.

Καλέστε μας για τυχόν απορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ