ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Η διαδικασία

10-20 Λεπτά

Ανώδυνη Διαδικασία

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι πάθηση. Είναι μία ορολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους ιατρούς του περασμένου αιώνα σε μια προσπάθεια να ομαδοποιήσουν και να εξηγήσουν όλα τα συμπτώματα που εμφανίζονται γύρω από την περιοχή του αυχένα.

Στη σημερινή εποχή, με τη βοήθεια της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας είμαστε σε θέση τις περισσότερες φορές να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία της αυχεναλγίας και έχουμε εγκαταλείψει τη χρήση του όρου αυχενικό σύνδρομο

Συχνές αιτίες πόνου στην περιοχή του αυχένα είναι:

  1. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αυχενικής μοίρας
  2. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ ευκίνητη και με μεγάλο εύρος κίνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καταπόνηση των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Η καταπόνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση των δίσκων και τελικά σε “κήλη” του δίσκου. Ουσιαστικά τμήμα του πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου προβάλλει δια του ινώδους δακτυλίου, γι’ αυτό και ονομάζεται κήλη.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι η αυχεναλγία– πόνος στον αυχένα, αλλά ακόμη πιο σημαντικά είναι τα συμπτώματα λόγω πίεσης των νευρικών στοιχείων της περιοχής. Ανάλογα με τη θέση της κήλης του δίσκου μπορεί να πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή κάποια αυχενική ρίζα. Ο νωτιαίος μυελός είναι η συνέχεια του εγκεφάλου μέσα στη σπονδυλική στήλη. Αποτελείται από όλα τα νεύρα που ενώνουν τον εγκέφαλο με τον κορμό και τα άκρα του σώματός μας. Πίεση του νωτιαίου μυελού από οποιαδήποτε αιτία μπορεί να προκαλέσει αυχενική μυελοπάθεια. Η πάθηση αυτή είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα ή να αποκλειστεί σε κάθε αυχεναλγία, γιατί μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα όλου του κορμού, των άνω και κάτω άκρων. Η πίεση από την κήλη του δίσκου κάποιας αυχενικής ρίζας παρουσιάζεται συνήθως με πόνο στον αυχένα και αντανάκλαση σε ένα από τα δύο χέρια. Έχει καλύτερη πρόγνωση από την αυχενική μυελοπάθεια.

Άλλες αιτίες πόνου στην περιοχή του αυχένα είναι: 

  1. Η αρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων που συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους.
  2. Μυϊκά αίτια που σχετίζονται με την καθημερινότητα και τη στάση του σώματος.
  3. Η συχνότητα της δισκοκήλης αυξάνεται με την ηλικία, ενώ παρουσιάζεται μια τάση τελευταία να εμφανίζεται και σε νεότερους ανθρώπους.

Ο βελονισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική πράξη με λιγότερες παρενέργειες, είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την αυχεναλγία.

Για τον πόνο στον αυχένα απαιτούνται συνήθως 10-20 συνεδρίες βελονισμού, με συχνότητα από 1-2 φορές την εβδομάδα.

Καλέστε μας για τυχόν απορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ