ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η διαδικασία

10-20 Λεπτά

Ανώδυνη Διαδικασία

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης , των αρθρικών χόνδρων των μηνίσκων και των υποχόνδριων οστών.

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία.  Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.

Οι πιο συχνές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από το περιφερικό τμήμα του μηριαίου οστού, το κεντρικό της κνήμης και την επιγονατίδα. Τα τμήματα των οστών αυτών που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης. Ανάμεσα στις 2 αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης υπάρχουν οι μηνίσκοι, δυο μαξιλαράκια με ημισεληνοειδές σχήμα που βελτιώνουν την επαφή του χόνδρου του μηριαίου οστού με την κνήμη και συμβάλλουν στην απορρόφηση των κραδασμών. Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο, μια λεπτή μεμβράνη που παράγει το αρθρικό υγρό το οποίο ενυδατώνει και λιπαίνει το χόνδρο και μειώνει τις τριβές. Η σταθερότητα του γόνατος συντελείται από τους συνδέσμους αλλά και τους μυς με τους τένοντες τους. Το γόνατο στηρίζεται πλευρικά με τους έσω και έξω πλάγιους συνδέσμους, ενώ σταθεροποιείται προσθιοπίσθια και στροφικά με τους χιαστούς συνδέσμους, οι οποίοι, όπως δηλώνει και το όνομά τους, σχηματίζουν ένα Χ στην άρθρωση. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος την οπίσθια. Πολλοί δυνατοί μύες (ο τετρακέφαλος, οι  οπίσθιοι μηριαίοι, οι προσαγωγοί) συνεργάζονται για να κινούν την άρθρωση (στο περπάτημα, τα αθλήματα κτλ) και συμμετέχουν στη σταθεροποίησή της. Οι μύες συνδέονται με τα οστά μέσω των τενόντων. Οι διάφοροι μύες του γόνατος πρέπει να είναι τέλεια συντονισμένοι, ώστε η άρθρωση να λειτουργεί ομαλά.

Μορφές αρθρίτιδας γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεο-αρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας του γόνατος. Οφείλεται στη προοδευτική εκφύλιση των στοιχείων του γόνατος και κυρίως του αρθρικού χόνδρου. Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται χάνει τη λεία ομαλή του υφή και μειώνεται σε πάχος με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει τριβή μεταξύ των οστών και η κίνηση να γίνεται επώδυνη. Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται αργά και ο πόνος και η δυσκαμψία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα Γόνατος

Η μετατραυματική είναι η αρθρίτιδα γόνατος  η οποία εμφανίζεται ύστερα από κάποια κάκωση, κάταγμα ή ρήξη μηνίσκου ή κάποιου συνδέσμου που προκαλεί αστάθεια, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω τραυματισμό του χόνδρου που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος η οποία προσβάλλει πολλές αρθρώσεις συμπεριλαμβανομένου και του γόνατος. Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους δικούς του ιστούς με αποτέλεσμα την καταστροφή των χόνδρων, των συνδέσμων και των οστών. Συνήθως προσβάλλει και τα δύο γόνατα.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος

Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα. Συνήθως τα συμπτώματα εξελίσσονται προοδευτικά αλλά δεν αποκλείεται και η αιφνίδια έναρξη.

 Αρχικά συνήθως ο πόνος και η δυσκαμψία είναι χειρότερα το πρωί ή μετά την έγερση από την καθιστή θέση.
 Προοδευτικά ο πόνος χειροτερεύει με τις δραστηριότητες και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να είναι συνεχής.
 Το γόνατο μπορεί να γίνει δύσκαμπτο με αδυναμία πλήρους έκτασης και κάμψης.
 Ελεύθερα τεμάχια χόνδρου ή μηνίσκου μπορεί να εμποδίζουν την ομαλή κίνηση του γόνατος και μπορεί να υπάρχει το αίσθημα μπλοκαρίσματος ή κριγμού.
 Λόγω του πόνου οι μύες προοδευτικά ατροφούν και μπορεί να υπάρχει το αίσθημα αστάθειας.
 Το γόνατο μπορεί να είναι ζεστό και ερυθρό με παρουσία οιδήματος
 Πολύ ασθενείς παραπονιούνται για αύξηση του πόνου με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και κυρίως όταν υπάρχει υγρασία.

Διάγνωση

Η διάγνωση στην αρθρίτιδα γόνατος γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο. Σπανιότερα, χρειάζεται να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία.

Σήμερα είναι αποδεδειγμένα οφέλη του βελονισμού και στις τρεις μορφές της αρθρίτιδας του γόνατος. Πολλές κλινικές μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητα του βελονισμού να ανακουφίζει τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα στο γόνατο. Μια μεγάλη μελέτη με 18.000 ασθενείς βρήκε ότι ο βελονισμός είναι χρήσιμος για πολλές καταστάσεις πόνου, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Πληθώρα πρόσφατων μελετών για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην οστεοαρθρίτιδα του γονάτου δείχνουνσημαντική μείωση του πόνου και αυξημένο πλάτος κάμψης και κινητικότητα της άρθρωσης του γόνατος.

Συμπέρασμα: Ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικός ως εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, με υψηλά επίπεδα βελτίωσης μέσα σε μια μέτρια περίοδο παρέμβασης.

Καλέστε μας για τυχόν απορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ